Профілактика неінфекційних захворювань: представники МОЗ та ВООЗ визначили пріоритети у співпраці на 2025 рік

Профілактика неінфекційних захворювань: представники МОЗ та ВООЗ визначили пріоритети у співпраці на 2025 рік
Неінфекційні захворювання залишаються незмінною причиною понад 80% передчасних смертей в Україні. Їх провокують куріння, вживання алкоголю, нестача фізичної активності та нездорове харчування. Профілактика та інформування населення про фактори ризику та раннє виявлення захворювань на рівні громад залишаються пріоритним напрямком системи громадського здоров’я. Про це йшлося під час зустрічі представників МОЗ — заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України І. Кузіна та директора департаменту громадського здоров’я Т. Скапи — з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я — Д. Кернсом, координатором програми охорони здоров’я Бюро ВООЗ в Україні та А. Скіпальським, національним координатором програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.
Під час зустрічі у Міністерстві охорони здоров’я представники МОЗ та ВООЗ визначили пріорітетні завдання, серед яких проведення нового раунду STEPS — дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ). Вперше таке дослідження було проведено ще 2019. STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагліду за факторами ризику НІЗ та є стандартизованим методом збирання, аналізу і поширення даних у країнах-членах ВООЗ. Результати таких досліджень можна використовувати як для вивчення тенденцій щодо поширеності факторів ризику виникнення НІЗ всередині країни, так і для порівняння між країнами. Отримані дані містять соціально-демографічні показники, інформацію про рівні вживання алкоголю і тютюну, стан харчування, рівень фізичної активності, результати вимірювання артеріального тиску, глюкози, холестерину, щодо наявності хвороб системи кровообігу, дані фізичного огляду й біохімічні показники.
Також у 2025 році планується розширення проєкту «5 кроків до здорового харчування» спільно з ЦГЗ та Центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ). Про здорове харчування фахівці ЦКПХ розказують у школах. Головна мета – роз’яснити що таке «здорова їжа»: навчити її обирати та впізнавати серед інших товарів.
Крім того, у 2025 продовжиться спільна робота щодо контролю та елімінації трансжирних кислот в продуктах, до якої Україна долучилась у 2020. На законодавчому рівні було введено обмеження кількості трансжирних кислот – два грами на 100 грамів загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчових продуктах. Попри загальновідомі факти і про здоровий спосіб життя та харчування, люди часто нехтують простими діями, які дозволяють підтримувати здоров’я та організм. Тому продовжуємо спільну роботу на рівні державних стратегій задля здоров’я кожного українця.
За матеріалами https://moz.gov.ua/